2020-01-11 13:12:10• hírek • Bede Emőke

Ismét felütötte fejét Szatmár megyében a kanyaró

Aggasztó mértékét öltött a kanyarós megbetegedések száma a világban, a növekedés több mint 74 százaléka tíz országban mutatható ki, és több olyan országban jelent meg újra a járvány, amelyet korábban kanyarómentesnek nyilvánítottak – idézte korábban az UNICEF jelentését az MTI.

Ugyancsak ebből a jelentésből derül ki az is, hogy míg Romániában 2017-ben 8673 kanyarós megbetegedést regisztráltak, addig 2018-ra ez a szám 943-ra csökkent. Majd beköszöntött 2019, a betegség pedig folytatja fatális „térhódítását”, mely úgy látszik, 2020-ban sem hagy alább. A megbetegedések száma egyre csak nő, mostanra pedig elérte a 18 996-ot. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai alapján pénteken közölte, hogy a kanyaróban elhunyt személyek száma sajnos már elérte a hatvannégyet.


A 2019. december 23. és 2020. január 10. közötti időszakban, az ország 9 megyéjében 88 új megbetegedést regisztráltak. Neamt megyében 29-et, a szomszédos Szilágyban 18-at, Suceava megyében 16-ot, Szatmár megyében 11-et, Brassóban pedig 10-et. Dambovita, Dolj, Mehedinti és Temes megyékben csak 1-1 kanyarós megbetegedésre derült fény.


Evidens módon a betegség főként azokat a személyeket fertőzi meg a legkönnyebben, melyek egyáltalán nem kaptak kanyaró elleni védőoltást. Az ezen kategóriába tartozó páciensek száma eléri a 17 454-et. Számottevően kisebb arányban fertőződtek meg azok, kik legalább egy oltáson túl vannak, ebbe a csoportba mindösszesen 907 személy került. Azok száma pedig, akik két védőoltás ellenére is megbetegedtek, jelen pillanatban 423 – derül ki a fertőző betegségeket ellenőrző és felügyelő központ tájékoztatásából. A közleményben külön kategóriát képeznek azok, akiknek egészségügyi háttértörténete nem ismert, így azt sem lehet tudni pontosan, hogy hogy az illető páciens az élete folyamán kapott-e vagy sem kanyaró elleni védőoltást. Ilyen esetre mindösszesen 212 példa van az országban.



A kanyaróról érdemes tudni, hogy fertőzőbb, mint az ebola, a tbc vagy az influenza. A vírus a levegőben terjed, a légzőszerveket támadja meg és halálos veszélyt jelenthet az alultáplált gyerekekre, valamint a csecsemőkre, akik még túl fiatalok ahhoz, hogy oltást kapjanak. Mivel a megfertőződés után a kanyarónak nincs biztos gyógymódja, az oltás életmentő lehet – hangsúlyozta korábban az UNICEF. Az alap emellett arra is folyamatosan felhívja a figyelmet, hogy a kanyaró terjedésében kardinális szerepe van az oltásellenesség divatjának is. Mivel a különböző közösségi portálok hamis információkat terjesztenek az oltásokról, a Facebook, a YouTube és a Pinterest bejelentette, hogy törli az oltásellenes tartalmakat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: